Afaceri
Privat
EURfără TVA
Totcaret down icon
cart icon
Coş
Totcaret down icon

Cum ne influenţează roboţii viaţa în prezent?

Mulţi dintre noi ştim, probabil, despre roboţi din filme sau de la televizor. În science-fiction, aceştia iau diverse forme, de la un Terminator practic imposibil de diferenţiat de o maşină care ucide oameni la simpaticul R2-D2 din franciza Războiul Stelelor. Dar realitatea roboţilor pare întotdeauna mai puţin incitantă. Vedem deseori la ştirile de seară roboţi care lucrează în fabrici automatizate, braţe greoaie uriaşe mişcându-se într-un nor de scântei împrăştiate în toate părţile în timp ce sudează componentele.

În realitate, multe industrii utilizează deja o gamă largă de roboţi, care ne ajută în viaţa de zi cu zi. Producţia este unul dintre domeniile în care automatizarea are un rol semnificativ. Maşinile nu au nevoie de pauze, pot efectua cu acurateţe sarcini repetitive plictisitoare pentru oameni şi este puţin probabil să introducă agenţi contaminanţi în materialele pe care le procesează. Acesta este un aspect deosebit de important în industriile alimentară şi farmaceutică.

Astfel de roboţi industriali au forme din cele mai diverse. Braţele robotice, cunoscute şi cu denumirea de roboţi articulaţi, pot avea până la 10 articulaţii rotative, ceea ce le permite se efectueze mişcări complexe pentru a avea acces la obiectele prelucrate, în jurul acestora şi în interiorul lor. Braţele sunt în mod normal universale, iar la „încheietura mâinii” acestora pot fi conectate o multitudine de instrumente diferite. Printre astfel de instrumente se numără dispozitive de sudură, cleşti de prindere pentru ridicarea şi deplasarea obiectelor sau chiar capete de pulverizare pentru vopsirea şi acoperirea suprafeţelor.

În medicină, roboţii sunt testaţi pentru a acompania sau chiar, în anumite tipuri de intervenţii chirurgicale, pentru a înlocui chirurgul. CyberKnife este un sistem radiochirurgical utilizat pentru tratarea tumorilor benigne şi maligne. Acesta este echipat cu un mic accelerator de particule liniar, ataşat de un braţ articulat. Poziţionarea se realizează cu ajutorul unei camere cu raze X. Scopul este acela de a asigura doza precisă de radioterapie în locaţiile necesare, iar braţul robotic face posibilă administrarea dozei din orice poziţie din jurul corpului.

Spitalele au început să testeze, de asemenea, şi roboţi care distribuie medicamente pacienţilor. Astfel se garantează mai puţine erori, o distribuire mai rapidă şi mai puţine cazuri de contaminare încrucişată. Există, de asemenea, în desfăşurare teste efectuate cu roboţi pentru curăţare, pentru dezinfectarea camerelor spitaliceşti şi a saloanelor de pacienţi. Acest aspect este de interes special pentru gestionarea bolilor infecţioase şi contagioase. În locul utilizării de substanţe chimice, roboţii pentru curăţenie utilizează lumină ultravioletă, făcând posibilă curăţarea unui întreg salon în doar câteva minute.

În oraşul Milton Keynes din Regatul Unit, se efectuează teste pentru introducerea roboţilor în scopul livrării de produse alimentare şi de colete. Autovehiculele ghidate autonome cu şase roţi (AGV – Autonomously Guided Vehicles) pot transporta până la 10 kg şi sunt echipate cu senzori, radar şi GPS pentru le ajuta să ajungă la destinaţiile lor. Elaborate de Starship Robots, vehiculele au reuşit să depăşească impedimentele meteorologice din Regatul Unit pe timp de ninsoare şi să livreze cu succes coletele preluate, în timp ce şoferii altor companii însărcinate cu livrarea erau blocaţi în trafic. La sosirea coletului, clientul primeşte un cod pin mesaj SMS, care îi permite să preia produsul din interiorul vehiculului.

În situaţii extreme, şi personalul din serviciile de urgenţă şi personalul militar sunt asistate de roboţi. Dispozitive precum Dragon Runner, un robot echipat cu două şenile şi având un nivel foarte ridicat de manevrabilitate, pot fi utilizate pentru a investiga bombe şi alte elemente suspicioase. Echipat cu o cameră de filmat şi cu instrumente, acesta poate oferi imagini ale elementelor periculoase, poate tăia fire şi chiar planta mici încărcătoare pentru a întrerupe dispozitive. Forth Engineering a făcut recent demonstraţii cu un robot hidraulic asemănător unui păianjen, proiectat pentru utilizare în uzine nucleare precum cea de la Sellafield. Astfel de roboţi pot intra în medii inaccesibile oamenilor, efectuând operaţii complexe de degajare şi de scoatere din funcţiune.

Persoanele care vor să îşi facă o idee despre posibilităţile existente, au la dispoziţie o mulţime de kituri de robotică. Bazat pe mediul de dezvoltare şi pe instrumentele populare Arduino, braţul robotic Braccio de la Tinkerkit este un braţ articulat echipat cu cleşte de prindere. Cele şase servomotoare ale sale se conectează la un scut Arduino compatibil, pentru dezvoltare uşoară.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre robotică, descărcaţi documentul Distrelec „Ghid de robotică şi automatizare”. Sau, dacă doriţi să experimentaţi cu un robot propriu, căutaţi „robot” pe site-ul web Distrelec.